mei 8, 1567 dagen geleden

Spirit’30

Deze Clubpagina kan naar eigen wens met content gevuld worden. Tekst, algemene informatie, banners, links, video enz…..

Geheel kosteloos.

Stuur een mail naar info@hetwestfriesevoetbal.nl voor meer informatie over deze pagina.

Geschiedenis

SC Spirit ’30 is in 1968 ontstaan door het samengaan van de voetbalverenigingen HEO (Hoogkarspel En Omstreken) en Witrood. Witrood was de rooms katholieke club van het dorp en opgericht in 1930, terwijl HEO “neutraal” was en opgericht in 1932. De twee verenigingen waren ontstaan uit de voetbalclub Zwaluwen die rond 1930 was opgeheven. Beide clubs hadden elk een veld tot hun beschikking: HEO speelde op het zogenaamde “D-veld” in de buurt van de Tolweg, Witrood speelde op een veld ter hoogte van het huidige winkelcentrum De Reigerspassage. Witrood had trouwens een voor die tijd relatief goede accomodatie: twee kleedkamers gescheiden door twee hokjes, waarvan er een bestemd was voor de scheidsrechter en de tweede fungeerde als opslag voor materialen. Ook was Witrood al vroeg aangesloten op het waterleidingnet. Het had daarnaast een tribune, maar die overleefde de hongerwinter niet …

fusie

Begin zestiger jaren kwam er een nieuw sportcomplex met drie velden – de huidige situatie – waar zowel HEO als Witrood gebruik van gingen maken. Dat was het startsein voor het samengaan van beide verenigingen. Op 30 maart 1968 begonnen de gesprekken tussen de beide besturen over een fusie. Op die dag werden de plannen gesmeed voor het samengaan, waarna de ideeen aan de leden van beider clubs werden voorgelegd. Op 22 april was er een teach-in onder leiding van de heer P.J. Koster, “de wethouder van sportzaken van de gemeente van Hoogkarspel”, tussen beide besturen (met J. Visser als voorzitter van Witrood, en P. Visser als voorzitter van HEO) en hun leden waarin de besturen de plannen tot fusie verdedigden ten overstaan van de leden. Alleen van Witrood kant was er licht verzet, verder was iedereen redelijk enthousiast. Toen aan het eind van de vergadering gevraagd werd of er iemand was die bezwaar had, bleef het gelukkig stil en daarmee was de weg vrij voor de fusie.

clubkleuren

Als clubkleuren werd gekozen voor rode shirts, witte broek (beide kleuren van Witrood) en blauwe kousen (de kleur van HEO), alsmede een blauw embleem met de nieuwe clubnaam. De nieuwe club wilde men in eerste instantie WHC gaan noemen zodat de namen beider clubs bleven bestaan: Witrood Heo Combinatie. De club zou echter verder door het leven gaan als SC Spirit ’30. Die naam rolde namelijk na een prijsvraag als winnaar uit de bus. De leden wilden een nieuw begin met een totaal andere naam, zonder verwijzingen. Het ledental kwam op 240, 80 van HEO en 160 van Witrood. SC Spirit ’30 zou uitkomen in de 1e Klasse C van de afdeling Noord-Holland, de klasse waar Witrood voor de fusie ook speelde.

accommodatie

Meteen na de fusie rees het plan voor het bouwen van een nieuwe kantine. Dit plan werd in 1971 gerealiseerd. Met behulp van de leden werd naast het A-veld een houten kantine neergezet die tot 1987 standhield. In 1972 werd ook een verhard trainingsveld aangelegd, vanaf toen was het dus mogelijk om ook in hele slechte weersomstandigheden te trainen. In 1987 werd het nieuwe en huidige clubgebouw geopend. Geld hiervoor werd betrokken uit “Eigen Geld”, “Hypotheek”, “Gemeentebijdrage”, “Zelfwerkzaamheid” en “Actie”. Als “Actie” zouden 3000 loten ter waarde van fl. 50,- verkocht worden. Uiteindelijk kwam er fl. 90.000,- voor het clubgebouw beschikbaar. Sinds het seizoen 2010 – 2011 beschikt onze vereniging over kunstgras (A-veld).

nederlands kampioen van de afdelingen

1980, het “succesjaar”. Dat jaar werd SC Spirit ’30 kampioen van de Nederlandse Afdelingen. Onder trainer Ton de Haan promoveerde SC Spirit ’30 in 1978 naar de KNVB, het jaar daarop degradeerde zijn meteen weer naar de Afdeling Noord-Holland. De rug werd echter gerecht en in 1980 werd weer het kampioenschap van de Afdeling Noord-Holland binnengesleept, waardoor SC Spirit ’30 weer binnen de KNVB speelde. Door kampioen van de Afdeling te worden, mocht de vereniging ook deelnemen aan de strijd om het Nederlands kampioenschap, waar alle Afdelingskampioenen aan meededen. Gesteund door de fans, die door zes bussen naar Zeist werden vervoerd, werd hier dan ook dit kampioenschap behaald. De selectie van toen: Stef Kunst, Jos Heilig, Huub Visser, Theo Ligthart, Piet Bakker, Peter Duijn, Johan Degeling, Dirk Bakker, Ivo Morsink, Siem Visser, Aad Hof, Hans Valentijn, Cor Souwer, Andre Maij en Jos Visser als spelers en Ton de Haan (trainer) en Herman Klaver (elftalbegeleider).

de derde klasse

Onder leiding van Nic Huisman werd in het seizoen 1986-1987 het kampioenschap in de 4e Klasse behaald. Hierna speelde men zes jaar in de 3e Klasse. In het seizoen 1989-1990 werd de laatste ronde van de nacompetitie gehaald. De beslissingswedstrijd tegen KHFC uit Haarlem ging uiteindelijk in de verlenging met 4-3 verloren. Hoger heeft SC Spirit ’30 nooit gespeeld.

kastje van brugman

Via het “Kastje van Brugman” werd elke speler op de hoogte gehouden van de afgelastingen. De afgelopen 30 jaar groeide dit kastje in Hoogkarspel uit tot een begrip. Elke zaterdag- en zondagochtend bij slecht weer waren Gerbrand en Jantje Brugman in de weer om te achterhalen welke teams er waren afgelast. Ze werden dan door clubs gebeld of belden zelf clubs op en hoorden dan of de wedstrijd die daar door een van onze teams gespeeld moest worden afgelast was of niet. Die teams die afgelast waren kwamen dan in hun zelf gemaakte kastje (in Spirit kleuren) te hangen en dat kastje werd aan de Streekweg (naast de kerk) gezet zodat iedereen op de hoogte was.

recente geschiedenis

De laatste jaren heeft SC Spirit ’30 doorlopend in de 4e Klasse B van de KNVB gespeeld. In het seizoen 2010 – 2011 wist SC Spirit ’30 onder leiding van Piet Wiersma promotie naar de 3e Klasse A te bewerkstelligen. In de nacompetitie was SC Spirit ’30 ongenaakbaar voor zijn tegenstanders en wist ze op Hemelvaartsdag (jawel, tijdens de Hoogkarspelse kermis!) promotie veilig te stellen.

Deel "Spirit’30" via